Sectiuni

Program

newsLuni - Vineri

8-16

Generalitati

  • Localizare
  • Istorie
  • Cultura, Obiective turistice
  • Educatie
  • Demografie
  • Harti
  • Galerie foto

Este situata la sapte kilometri de Onesti si la patru kilometri de comuna Oituz, fiind un sat însirat de-a lungul drumului European 585 (DN 11). Situat în zona Subcarpatilor Moldovei, relieful este în general deluros, vatra satului fiind asezata în depresiunea Tazlau-Casin, iar singurul râu care strabate asezarea de la un capat la celalalt este râul Oituz. Actualii vecini ai Bogdanestiului sunt: la Nord comuna Tg. Trotus, la Vest comuna Oituz, la Est municipiul Onesti, iar la Sud comuna Casin. Bogdanestiul este asezat în apropierea fostei granite cu Imperiul Austro-ungar, care a fost în localitatea Fierastrau, existând înca în acea zona garduri de sârma ghimpata, ce constituiau înainte gardul de granita. La câtiva kilometri distanta, spre N-V se afla si mina de sare si Sanatoriul Salina Tg. Ocna.

Atestată documentar încă din secolul al XVI-lea (01.09.1584), numele acesteia vine de la voievodul Bogdan Voievod, care ar fi trecut „şi pe aici”.

Numele localităţii este relativ puţin menţionat de istoriografii medievali, existând unele trimiteri mai mult accidentale, decât caracterizări sau relatări directe. Abia după 1700, localitatea devine mult mai des menţionată.

Din punct de vedere cultural, în apopierea Bogdăneştiului, pe dealul Todoscanu, există urme ale unei aşezări din Epoca Bronzului. O parte din artefacte au fost depuse în muzeul şcolii din Bogdăneşti, alături de alte exponate din Primul Război Mondial, precum şi la Muzeul de Istorie din Oneşti sau alte muzee din zonă.

Biserica ortodoxă din Bogdăneşti, ridicată de familia de boieri Ruset (Ştefan, Safta, Ana şi Ioan), în numele Sf. Ioan Botezătorul a fost construită între anii 1776-1778. În anul 1928 a fost refăcut turnul clopotniţei, dărâmat în timpul războiului, iar între anii 1986-1987 a fost consolidată întreaga clădire, deoarece a fost afectată de cutremurul din 1977. Între anii 1993-1995 a fost pictată în tehnica fresco. În prezent, (2007) preot paroh este Ioan Apetri.

Cimitirul eroilor din localitate, ridicat prin grija Asociaţiei "Cultul Eroilor", a adunat osemintele tuturor ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă în această zonă, atât români, cât şi de alte naţionalităţi. An de an, de sărbătoarea "Înălţării Domnului", când este serbată şi "Ziua Eroilor", sunt rostite rugăciuni în acest cimitir şi sunt pomeninţi toţi cei care sunt înmormântaţi, fie în groapa comună, peste care se ridică un impetuos monument, fie în mormintele simple din jurul acestuia.

Semn al luptelor din zonă, alături de Cimitirul Eroilor, în localitate mai există un monument dedicat aceluiaşi eveniment, respectiv "Cişmeaua din sat". Ridicat de către Cercul Militar al Subofiţerilor reangajaţi din Bacău, monumentul poartă însemnele lozincilor militare rostite de soldaţii români, precum "Nici pe aici nu se trece" sau "Învingem, ori murim", lozincă a ostaşilor de la Mărăşti.

Pe raza comunei Bogdăneşti funcţionează două grădiniţe si doua scoli (renovata si modernizata prin diverse programe guvernamentale si europene) (vezi galerie foto).

De curand a fost inaugurat printr-un proiect de investitii "Casa comunei" (cămin, bibliotecă, muzeu) (vezi galerie foto).

Marea majoritate a localnicilor sunt români, puţinele familii de rromi, mult mai numeroase până la finele secolului al XX-lea fiind deja asimilate de români.

La ultimul recensământ al populaţiei, în 2002, populaţia comunei Bogdăneşti era de 2.764 locuitori.

Din punct de vedere confesional, ortodocşii sunt în proporţie de 95%, urmaţi de adventişti şi câteva familii catolice.

Total 2764
Români
2760
Maghiari
1
Germani
3

 

Plan urbanistic general